Intro: Hvilket udstyr kræver orienteringsløb?

Orienteringsløb kan dyrkes i helt almindeligt sportstøj og et par gamle løbesko. Hvis du senere vil investere i særligt udstyr, får du her et par tips, men lad være med at købe udstyr, før du har prøvet sporten.

De første gange løber du sikkert mest på stierne, og her kan du møde op i almindeligt tøj og blot gå eller lunte turen. Hvis du regner med at løbe turen rundt kan du bruge helt alm. løbetøj og et par løbesko.

Du vil hurtigt lægge mærke til, at vores løbetøj tit har lidt rifter fra turen gennem skoven, så lad være med at tage dit nyeste løbetøj på til dit første orienteringsløb. Rutinerede o-løber køber ikke nye bukser bare fordi det har fået et par rifter, det er nærmest et hæderstegn at ens tøj ser lidt hærget ud.

Orienteringsløb kræver ikke det store udstyr. Men hvis du bliver bidt at sporten, kan det være du vil investere i et par specielle o-sko. De holder bedre til at løbe gennem mudder og brombær. Foto: Ernst Poulsen

Når vi løber i skoven er det en fordel at løbe med lange bukser og lange ærmer for at beskytte mod brændenælder, brombær og tornebuske. Når vi løber i byerne løber vi bare tit i shorts og alm. løbesko i sommerhalvåret og med lidt varmere tøj i vinterhalvåret.

Udstyr du kan låne hos os

I AMOK har vi til alle træningsløb lidt udstyr, som du kan låne kvit og frit:
Kompas: Så du kan vende kortet rigtigt.

Pandelampe: Hvis du kommer til træning i vinterhalvåret

Sport-ident: Til nogle (få) træningsløb tager vi tid. Det sker nogle gange ved at stemple posterne med en “Sport Ident”-enhed, som du kan låne.

Et helt typisk forløb er, at folk låner et kompas og måske en pandelampe hos os de første gange og så køber deres egen udgave, når de er blevet bidt af sporten. Vi giver gerne råd om, hvad du bør købe.

Hvilket udstyr løber de rutinerede løbere med

De to mest almindelige kompastyper er tommerfingerkompas (tv) og pladekompas (th).
(Fotos: Ernst Poulsen)

KOMPAS

Når man har løbet o-løb i et stykke tid, ønsker de fleste sig et kompas. Her kan man vælge mellem to typer:

– Et alm. pladekompas. Prisen starter ved ca. 100 kr. Husk at du altid kan låne pladekompasser til vores træningsløb helt gratis.

– Et tommelfingerkompas. Her starter prisen ved 3-500 kr. Fordelen ved tommelfingerkompasset er, at det fylder mindre i hånden og er nemmere at lægge på kortet. Spørg en af de rutinerede løbere, så vil de demonstrere forskellen.

ORIENTERINGS-SKO
I AMOK løber vi mange af vores træningsløb i byen, og her er det bedst bare at løbe et par alm. løbesko.

Når vi løber i skoven er det svært at undgå at ens sko bliver meget mudrede eller får rifter. Det kan alm. løbesko ikke altid holde til. Derfor investerer de fleste i et par o-sko eller trailsko, som er bedre egnet til at løbe ude i terrænet. 

Den første forskel er, at o-sko har dubber og mønster, så man langt bedre kan stå fast. Nogle sko har plastdubber mens andre foretrækker metaldubber som gør, at man står endnu bedre fast. Metaldubber er til gengæld ikke så gode på asfalt. Spørg de andre i klubben, hvad de foretrækker. 

Derudover så kan o-sko holde til brombærranker og grøftevand i store mængder. Her kan et par alm. løbesko godt gå i stykker efter ganske få løb.

Skoene forhandles stor set kun i de få o-butikker der findes, og den nemmeste måde er at tage med til et af de større åbne løb (fx divisionsmatcher) hvor man typisk kan prøve skoene.

SPORT-IDENT BRIK (SI-brik)
Til de større løb stempler man posterne med en SI-brik, der er en lille plasticdims man sætter på sin finger med en elastik. Til træningsløb er det gratis at låne en, mens du betaler 15 kr. til de større løb. 

Hvis du gerne vil have din egen, kan du købe den for 3-600 kr. De findes i lidt forskellige udgave. Du kan købe dem direkte i AMOK.

Type 8: Kan klippe op til 30 poster (300 kr)
Type 9: Kan klippe op til 50 poster (400 kr)
Type 10: Kan klippe op til 124 poster (525 kr)
SIAC/Trådløs: Kan klippe op til 124 poster (600 kr).

For de fleste er type 9 fint, fordi det er utroligt sjældent, at baner har mere end 50 poster. 

Nogle af de dyrere udgaver er lidt hurtigere til at “klippe” posterne, men forskellen handler om tiendedele af et sekund og har ikke den store betydning for andre end elite-løbere.

Hvis du er ligeglad med prisen, så kan du evt. købe en trådløs Sport Ident (SIAC). Til nogle løb kan man stemple posterne ved bare at løbe forbi, mens man til andre løb stopper op og stempler på helt normal vis. 

Posterne klippes med en lille Sport-Ident (SI) enhed. Pigen her har en lille sort/rød standard-enhed, som koster 300 kr. (Foto: Ernst Poulsen)

Løbebriller med læsefelter

Mange bruger læsebriller til hverdag og når man runder de 40-45 år, så får rigtigt mange brug for briller, når de skal se det med småt – og det skal man jo til orienteringsløb, hvor der kan være mange detaljer på kortet.

Det kan heldigvis løses ret nemt med et par løbebriller med læsefelter i den rette styrke. De kan typisk købes for 2-300 kr, og er ofte forsynet med en elastik rundt om nakken som gør, at du ikke taber dem i efterårsløvet.

Endnu flere gadgets

Hvis du nu er gadget-fetichist, så vil du sikkert gerne vide, om ikke de rutinerede løbere investerer mere. Og jo, der er en række andre småting man kan investere i:

– Løbetøj – evt. klubtrøjer, der er gode at ånde i. Læs mere nederst på siden.
– Pandelampe (til natløb)
– Løbeur (til tracking af din rute)
– Benskinner (mod brombær)
– Postdefinitionsholder (så du ikke skal folde kortet ind/ud ved hver post)

Men tag det roligt. De fleste starter med at løbe træningsløb uden særligt grej, og der er ingen, der køber hele striben af udstyr fra starten. Vent til behovet opstår.

Køb en flåt-“tang”

Vi vil helst ikke skræmme, og når vi løber i byområder er det meget sjældent, at vi finder flåter efter løbet. Men det har altid været god fornuft, at holde øje med flåter, hvis du har løbet i et skovterræn som Kongelunden, så her er tre ting, der bør være en del af din rutine:
– Skift tøj lige efter løbet.
– Tjek for flåter, når du går i bad efter løbet – og hold øje med kløede små bid et døgn efter løbet.
– Køb en flåt-redskab, der gør det nemt at få flåterne af

To flåt-værktøjer (i baggrunden kompas og SI-brik)
I forgrunden en lille flåt-tang som gør det nemt at trække flåten af. Midt i billedet en lidt større plastikkort på størrelse med et kreditkort som har en lille lup og som også gør det nemt at få lirket flået af. Opbevar dit flåtværktøj sammen med enten kompasset eller din pengepung, så du altid har den i nærheden for det er vigtigt at få taget flået hurtigt af.

Hvor køber jeg orienteringsudstyr

Til rigtigt mange større orienteringsløb – fx divisionsmatcher – dukker der 1-2 nichebutikker op, som sælger udstyr specifikt til oløb: Sko, løbebukser, kompasser, løbebriller, mv.

I de butikker er de gode til at svare på spørgsmål, og da de støtter sporten ved at gøre det nemt at købe udstyr, så er de fleste løbere også glade for at støtte butikkerne.

Du kan også shoppe i disse webbutikker:
https://www.o-butikken.dk/
https://mollersport.dk/
https://loberen.dk/
http://www.sportident.dk/

Til de fleste større løb findes der en orienteringsbutik eller to, hvor man kan købe udstyr. Start med at spørge dine klubkammerater.

Kunne du tænke dig en klubtrøje

Mette Lang i en af vores kortærmede klubtrøjer. (Foto: Ernst Poulsen)

AMOK har selvfølgelig sin egen klubtrøje, som det fremgår af billederne her på hjemmesiden.

Det er absolut ikke et krav, at man har en klubtrøje. Heller ikke til divisionsmatcher. Men indrømmet: Når man først er blevet bidt af sporten og synes at AMOK er en fed klub, så er der mange som køber en grøn-gul trøje med det fede AMOK-logo på ryggen.

Du finder en komplet oversigt over trøjer, jakker, huer og SI-brikker her på hjemmesiden.

Formand Rolf Andersen står for salget af løbetrøjer og klubjakker. Send ham en mail for at høre mere om udvalget.