Intro: Hvilket udstyr kræver orienteringsløb?

Orienteringsløb kan dyrkes i helt almindeligt sportstøj og et par gamle løbesko. Hvis du senere vil investere i særligt udstyr, får du her et par tips, men lad være med at købe udstyr, før du har prøvet sporten.

De første gange løber du sikkert mest på stierne, og her kan du møde op i almindeligt tøj og blot gå eller lunte turen. Hvis du regner med at løbe turen rundt kan du bruge helt alm. løbetøj og et par løbesko.

Du vil hurtigt lægge mærke til, at vores løbetøj tit har lidt rifter fra turen gennem skoven, så lad være med at tage dit nyeste løbetøj på til dit første orienteringsløb.

Orienteringsløb kræver ikke det store udstyr. Men hvis du bliver bidt at sporten, kan det være du vil investere i et par specielle o-sko. De holder bedre til at løbe gennem mudder og brombær. Foto: Ernst Poulsen

Når vi løber i skoven er det en fordel at løbe med lange bukser og lange ærmer for at beskytte mod brændenælder, brombær og tornebuske. Når vi løber i byerne løber vi bare tit i shorts og alm. løbesko i sommerhalvåret og med lidt varmere tøj i vinterhalvåret.

I AMOK har vi til alle træningsløb udstyr som du kan låne kvit og frit:
– Kompas: Så du kan vende kortet rigtigt.

– Pandelampe: Hvis du kommer til træning i vinterhalvåret

– Sport-ident: Til nogle (få) træningsløb tager vi tid. Det sker nogle gange ved at stemple posterne sport-ident som du kan låne.

Så lad være med at købe noget særligt udstyr. Mød bare op, så kan du altid få et godt råd.

Hvilket udstyr løber de rutinerede løbere med

De to mest almindelige kompastyper er tommerfingerkompas (tv) og pladekompas (th).
(Fotos: Ernst Poulsen)

KOMPAS

Når man har løbet o-løb i et stykke tid, ønsker de fleste sig et kompas. Her kan man vælge mellem to typer:

– Et alm. pladekompas. Prisen starter ved ca. 100 kr. Husk at du altid kan låne pladekompasser til vores træningsløb helt gratis.

– Et tommelfingerkompas. Her starter prisen ved 3-500 kr. Fordelen ved tommelfingerkompasset er, at det fylder mindre i hånden og er nemmere at lægge på kortet. Spørg en af de rutinerede løbere, så vil de demonstrere forskellen.

ORIENTERINGS-SKO
I AMOK løber vi mange af vores træningsløb i byen, og her er det bedst bare at løbe et par alm. løbesko.

Når vi løber i skoven er det svært at undgå at ens sko bliver meget mudrede eller får rifter. Det kan alm. løbesko ikke altid holde til.

Derfor investerer de fleste i et par o-sko, som ikke suger vand og som har dubber, så de bedre kan stå fast. Nogle foretrækker alm. dubber, mens andre synes man står bedre fast med metaldubber. Spørg de andre i klubben, hvad de foretrækker. 

Skoene forhandles stor set kun i de få o-butikker der findes, og den nemmeste måde er at tage med til et af de større åbne løb (fx divisionsmatcher) hvor man typisk kan prøve skoene.

SPORT-IDENT BRIK (SI-brik)
Til de større løb stempler man posterne med en SI-brik, der er en lille plasticdims man sætter på sin finger med en elastik. Til træningsløb er det gratis at låne en, mens du betaler 15 kr. til de større løb. 

Hvis du gerne vil have din egen, kan du købe den for 3-600 kr. De findes i lidt forskellige udgave. Du kan købe dem direkte i AMOK.

Type 8: Kan klippe op til 30 poster (300 kr)
Type 9: Kan klippe op til 50 poster (400 kr)
Type 10: Kan klippe op til 124 poster (525 kr)
SIAC/Trådløs: Kan klippe op til 124 poster (600 kr).

For de fleste er type 9 fint, fordi det er utroligt sjældent at baner har mere end 50 poster. Type 8 vil også fungere fint, hvis du ikke har planer om at løbe meget lange baner.

Nogle af de dyrere udgaver er lidt hurtigere til at “klippe” posterne, men forskellen handler om tiendedele af et sekund og har ikke den store betydning for andre end elite-løbere.

Posterne klippes med en lille Sport-Ident (SI) enhed. Pigen her har en lille sort/rød standard-enhed som koster 300 kr. (Foto: Ernst Poulsen)

Jeg har set at de erfarne løbere har endnu mere udstyr

Du har forhåbentligt bemærket, at du slet ikke behøver noget udstyr for at komme i gang.

Hvis du nu er gadget-fetichist, så vil du sikkert gerne vide, om ikke de rutinerede løbere investerer mere.

Og jo, der er en række andre småting man kan investere i:

– Løbetøj – evt. klubtrøjer, der er gode at ånde i. Læs mere nederst på siden.
– Løbebriller (hvis du har brug for briller, men ikke vil tabe læsebrillerne)
– Pandelampe (til natløb)
– Løbeur (til tracking af din rute)
– Benskinner (mod brombær)
– Postdefinitionsholder (så du ikke skal folde kortet ind/ud ved hver post)

Men tag det roligt. De fleste starter med at løbe træningsløb uden særligt grej, og der er ingen, der køber hele striben af udstyr fra starten. Vent til behovet opstår.

Hvor køber jeg udstyret

Til rigtigt mange større orienteringsløb – fx divisionsmatcher – dukker der 1-2 butikker op, som sælger sko, løbebukser, kompasser, løbebriller, mv.

I de butikker er de gode til at svare på spørgsmål, og da de støtter sporten ved at gøre det nemt at købe udstyr, så er de fleste løbere også glade for at støtte butikkerne.

Du kan også shoppe i disse webbutikker:
https://www.o-butikken.dk/
https://mollersport.dk/
https://loberen.dk/
http://www.sportident.dk/

Til de fleste større løb findes der en orienteringsbutik eller to, hvor man kan købe udstyr. Start med at spørge dine klubkammerater.

Kunne du tænke dig en klubtrøje

Mette Lang i en af vores kortærmede klubtrøjer. (Foto: Ernst Poulsen)

AMOK har selvfølgelig sin egen klubtrøje, som det fremgår af billederne her på hjemmesiden.

Det er absolut ikke et krav, at man har en klubtrøje. Heller ikke til divisionsmatcher. Men indrømmet: Når man først er blevet bidt af sporten og synes at AMOK er en fed klub, så er der mange som køber en grøn-gul trøje med det fede AMOK-logo på ryggen.

Du finder en komplet oversigt over trøjer, jakker, huer og SI-brikker her på hjemmesiden.

Formand Rolf Andersen står for salget af løbetrøjer og klubjakker. Send ham en mail for at høre mere om udvalget.