Hvilket udstyr kræver orienteringsløb?

Hvilket udstyr kræver sporten
Grundlæggende kan du blot møde op i alm. løbesko og løbetøj. Du vil hurtigt lægge mærke til, at vores løbetøj tit har lidt rifter fra turen gennem skoven, så kom bare i dine gamle løbebukser og en trøje der kan klare et par rifter.

Når vi løber i skoven er det en fordel at løbe med lange bukser og lange ærmer for at beskytte mod brændenælder, brombær og tornebuske. Når vi løber i byerne løber vi bare tit i shorts og alm. løbesko i sommerhalvåret og med lidt varmere tøj i vinterhalvåret.

I AMOK har vi som regel kompasser, som du gratis kan låne til vores træningsløb. Om vinteren træner vi ofte når det er mørkt, og her kan du som regel låne en lille pandelampe.

Det er altså nærmest gratis at gå i gang med sporten.

Orienteringsløb kræver ikke det store udstyr. Men et par specielle o-sko holder bedre til at løbe gennem mudder og brombær. (Foto: Ernst Poulsen)

Orienteringsløb kræver ikke det store udstyr. Men et par specielle o-sko holder bedre til at løbe gennem mudder og brombær. (Foto: Ernst Poulsen) 

Hvilket udstyr løber de rutinerede løbere med? 
KOMPAS: Når man har løbet o-løb i et stykke tid, ønsker de fleste sig et kompas. Her kan man vælge et alm. pladekompas som fås fra 100 kr. Andre foretrækker et tommelfingerkompas (3-500 kr), fordi det fylder mindre i hånden og er nemmere at lægge på kortet. Spørg en af de rutinerede løbere, så vil de demonstrere forskellen.

O-SKO: Når man løber i skoven er det svært at undgå at ens sko bliver meget mudrede eller får rifter. Det kan alm. løbesko ikke altid holde til. Derfor investerer de fleste i et par o-sko, som ikke suger vand og som har dubber, så de bedre kan stå fast. Spørg de andre i klubben, hvad de foretrækker. Husk dog, at i AMOK løber vi ofte i byerne, og her er det bedst at løbe i alm. flade løbesko.

SI-BRIK: Til de større løb stempler man posterne med en SI-brik, der er en lille plasticdims man sætter på sin finger med en elastik. Du kan altid låne eller leje en for ca. 15 kr. Hvis du gerne vil have din egen, kan du købe den for 3-600 kr.

Du har forhåbentligt bemærket, at du slet ikke behøver noget udstyr for at komme i gang. Du kan bare møde op i alm. tøj og gå eller lunte turen og få samme oplevelse som alle andre. Det gør de fleste – og først efter et par løb begynder en del opgradere med kompas eller o-sko.

Hvis du nu er gadget-fetichist, så víl du sikkert gerne vide, om ikke super-entusiasterne ikke investerer mere.

Og jo, der er en række andre småting man kan investere i: Løbetøj (der er godt at ånde i – men alligevel holder brændenælderne ude), Pandelampe (til natløb), løbeur (til tracking af ens rute), benskinner (mod brombær), løbebriller (så du bedre kan læse kortet) og postdefinitionsholder (så du ikke skal folde kortet ind/ud ved hver post), etc.

Men tag det roligt. De fleste starter med at løbe træningsløb uden særligt grej.

Hvor køber jeg udstyr til orienteringsløb
Til rigtigt mange større orienteringsløb – fx divisionsmatcher – dukker der 1-2 butikker op, som sælger sko, løbebukser, kompasser, løbebriller, mv.

I de butikker er de gode til at svare på spørgsmål, og da de støtter sporten ved at gøre det nemt at købe udstyr, så er de fleste løbere også glade for at støtte butikkerne.

Du kan også shoppe i disse webbutikker:
https://www.o-butikken.dk/
https://mollersport.dk/
https://loberen.dk/
http://www.sportident.dk/

Kunne du tænke dig en klubtrøje
AMOK har selvfølgelig sin egen klubtrøje, som det fremgår af billederne her på hjemmesiden.

Formand Rolf Andersen står for trøjesalget, og han en håndfuld forskellige varianter som er lidt forskellige mht. hvor varme de er at løbe i. Tal med Rolf til et træningsløb eller send ham en mail for at høre mere om udvalget.

Til større orienteringsløb er posterne forsynet med en "Sport Ident"-enhed, som man stempler med en lille SI-enhed, som man kan låne eller leje for typisk 15 kr. (Foto: Flemming Sparre)

Til større orienteringsløb er posterne forsynet med en “Sport Ident”-enhed (billedet), som man stempler med en lille SI-enhed, som man kan låne eller leje for typisk 15 kr. (Foto: Flemming Sparre)