Kom i gang med orienteringsløb i AMOK

Hvad går orienteringsløb ud på
I Orienteringsløb er udfordringen at navigere gennem skoven, parken eller byen ved hjælp af et kort. Man bestemmer selv om man vil gå, lunte eller løbe turen og der findes forskellige sværhedsgrader så både begyndere og rutinerede får baner, der passer til deres niveau.

For begyndere følger banerne typisk stierne og de store ledelinjer i landskabet, mens det på banerne til de rutinerede løbere er en fordel, hvis man kan navigere på tværs af terrænet.

I AMOK træner vi ofte i byerne, og her er det ofte lidt nemmere at finde vej. Derfor er AMOK en god klub at starte i som orienteringsløber.

Benjamin og Tim er i mål efter en udfordrende divisionsmatch. (Foto: Ernst Poulsen)

Benjamin og Tim er i mål efter en udfordrende divisionsmatch i Sorø. (Foto: Ernst Poulsen)

Hvordan læser jeg et orienteringskort
Orienteringskort er mere præcise end andre kort og viser både helt små terrængenstande som grøfter og forskelle i tætheder, så løberne kan vælge den rute, som giver det hurtigste løb gennem skoven. I byerne løber vi på endnu mere detaljerede sprintkort, hvor du kan aflæse hegn, hække og enkeltstående træer.

Når du står ved dit første træningsløb, spørger du blot en af de andre, og de vil hurtigt sætte dig ind i de vigtigste elementer. Men – hvis du vil være forberedt, så har vi skrevet en hel artikel: “Intro: Sådan læser du et orienteringskort.”

O-kortet over Dragør er et orienteringskort i størrelsesforholdet 1:4.000, der er tegnet specifikt til sprintorienteringsløb.

O-kortet over Dragør er et klassisk sprintkort i størrelsesforhold 1:4.000 (1 cm = 40m). I byen har vi lavet et foto-orienteringskort, hvor du i ro og mag kan teste, hvor du kan lære, hvordan man læser kortet. Du kan downloade kortet her på sitet.

Kom i gang med træningsløb: Mød os tirsdag aften
Det bedste du kan gøre er at møde op til vores træningsløb, der foregår tirsdag aften – normalt kl. 18.30. Vi flytter det nogle gange lidt rundt, alt efter solnedgang og om vinteren fortsætter vi med at løbe – blot med en pandelampe så vi har lys til at læse kortet. 

Du kan altid låne et kompas gratis og om vinteren har vi også et par pandelamper som vi låner ud.

Uanset tidspunktet vil der som hovedregel være baner på ca. 3 og 5 km. Nogle gange har træneren fundet på en ekstra udfordring, men det kan du altid læse om på Facebook-siden i forvejen.

Lige så snart du fortæller, at du er ny, så vil en eller af klubbens rutinerede medlemmer hjælpe dig med kort og baner. Vi er en lille klub, så vi bliver altid glade, når der møder nye løbere op.

Du kan se de næste begivenheder i kalenderen her på siden eller endnu bedre: Du kan følge os på Facebook, hvor vi slår løbene op. Bemærk at løbene ofte først slås op på Facebook 5-7 dage før træningen.

Vil du lige prøve sporten alene, findes der permanente poster med o-kort ca. 15 steder på Amager. Her kan du printe kortet og gå på post-jagt, når det passer dig selv. Du finder listen over kort her på siden.

Hvad koster det – hvordan gør jeg
Du møder bare op til vores tirsdagstræningsløb.

Du behøver ikke melde dig ind i klubben eller tilmelde dig til træningsløbet. Du møder blot op og betaler 20 kr. for kortet som ikke-medlem (med Mobile Pay eller en mønt).

Det er meget normalt, at folk løber med i en måned eller to for at finde ud af, om sporten er noget for dem. Hvis du derefter melder dig ind, får du adgang til langt flere løb, klubture, klubmesterskaber og vores traditionelle jule- og Skt. Hans-løb.

Her på sitet kan du se, hvad medlemskab af klubben koster. Bemærk at det er særligt billigt for ungdomsløbere.

Når du har meldt dig ind, får du adgang til www.o-service.dk, hvor alle de større og mere traditionsrige løb foregår. Det gælder fx Danish Spring, Höst Open, kredsløb og alle de klassiske mesterskabsløb.

For mange AMOK’ere er de vigtigste løb i sæsonen de tre ”divisionsmatcher”, hvor vi løber mod andre klubber. Her drager 30-40 AMOK-løbere afsted i samlet flot, og der er tale om bredde-matcher, hvor klubben får point for både begyndere og erfarne løbere. Derfor er fokus mest på om det lykkedes at finde alle posterne. 

Efter divisionsmatcherne er der tid til en snak om vejvalg og lidt godt fra løbs-kiosken. (Foto: Ernst Poulsen)

Vi arrangerer altid fælleskørsel til denne type ture, og du vil automatisk blive spurgt om du vil køre med, så du ikke selv behøver at have bil for at komme ud i skoven.

Vi har selvfølgelig også skrevet en artikel, der fortæller, hvordan du kommer med til stævner: “Guide: Kom med til løb og stævner.”

Hvem skal jeg kontakte
Hvis du har spørgsmål, så send en mail til info@amagerok.dk eller mød blot op til vores træningsløb. Vi har altid tid til at hjælpe folk, der ikke har prøvet sporten før.