Amager Orienteringsklub er selvfølgelig drevet af medlemmerne, der laver træningsløb, tegner kort, arrangerer grill-aftener, arrangerer klubture og meget andet. Fordelen ved at bidrage er, at du meget hurtigt bliver integreret i klubbens sociale liv – og så bliver det endnu sjovere at løbe orienteringsløb.

Sådan skaber vi klubstemning
Du behøver ikke melde dig til en særlig post, for at bidrage til den gode stemning i AMOK. Her er nogle helt simple ting, der hjælper klubben, men også gør at klubben bliver et hyggeligt fællesskab.
- Et simpelt klik: Tryk “Like” eller “Deltager” på træningsløbene på Facebook. Det gør at banelæggerne nemmere kan trykke det rigtige antal kort – og du hjælper med at synliggøre klubbens løb.
Bonus: Facebook sørger for at give dig besked på løbsdagen, så du kommer afsted. - Når vi træner i Kongelunden, Pinseskoven og Kastrup er det svært at nå derud med offentlig transport og ret langt på cykel. Hvis du kører derud i bil, så skrive i den interne facebook-gruppe, at du passerer fx Vestamager Metrostation kl. 17.15 og har plads til 3 andre.
- Tag med til åbne løb – især klubturene til divisionsmatcherne. I en badmintonklub hænger man ud i klubhuset. I AMOK mødes vi på bagsædet og hyggesnakker, når vi kører til åbne løb rundt om på Sjælland. Du kan se i O-service.dk hvem ellers fra klubben der er tilmeldt til løb og du kan også slå deres mailadresser op. Bonus: Det er her du lærer du lærer en masse fif og tricks, der gør dig til en bedre orienteringsløber.
Bliv en del af et træningsløbs-team
I AMOK kan du deltage i træningsløb hver tirsdag kl. 17.30 året rundt. Samlet set bliver det til 45 løb – og vi holder kun en kort sommerpause og en endnu kortere jule-pause.
Løbene arrangeres af trænings-teams på 2-3 personer, som deles om opgaven. Vi sætter ofte rutinerede folk sammen med lidt mindre øvede, så man på den måde kan blive oplært.
Det kræves ikke den store erfaring, for de første par gange kan du bidrage med at udlevere kort og hente poster ind. Men allerede når du har løbet et halvt års tid, vil de være rutineret nok til at sætte poster ud – og begynde på banelægning.
Man lærer ret hurtigt, hvad der er udfordrende stræk – og vi er altid glade for nye løbere, der lærer at lave baner.
Vi har skrevet en længere artikel med alt det praktiske, så du har et sted at læse, hvordan man gør alt det praktiske. Men lad dig ikke skræmme af alle de praktiske detaljer. Du skal ikke mestre dem alle fra starten.
Sådan kommer du i gang: Kontakt Andreas Schrøder eller Daniel Nørgaard Bachmann, som vil sætte dig på et træningsteam.
Korttegning og rekognoscering i marken
AMOKs medlemmer har efterhånden tegnet kort over 20 forskellige områder – både som skovkort, sprintkort og skolekort.
Det er en opgave der er lidt mere tidskrævende og langsigtet, men det er også en opgave der er ekstremt vigtig, fordi vi kun får rigtigt sjove orienteringsløb, hvis vi har opdaterede og gode kort at løbe på.
Der er to niveauer at bidrage på:

Rekognoscering: Her gennemgår man et eksisterende kort, og opsamler alt det der skal rettes: Ny hække og hegn. Træer der er plantet eller fældet. Nye huse og cykelskure der er revet ned. Byen er konstant i bevægelse, så vi har altid kort der trænger til en omgang.
Det nemmeste er ofte at bidrage ved at gennemgå et område tæt på, hvor du selv bor, og så opsamle rettelser. Det kræver lidt systematik at gennemgå alt og rettelserne skal nedskrives ret præcist, så de kan overdrages til kort-tegneren, der skal indtegne dem helt præcist.
Tag fat i Rolf Andersen, der kan fortælle dig om du bor i nærheden af et kort, der trænger til en grundig opdatering. Han kan også fortælle dig lidt om, hvor meget der kræves.
Korttegning: Hvis du selv vil tegne kort, så kræver det lidt mere erfaring og lidt udholdenhed, fordi man skal have sig set ret grundigt ind i alle signaturer og man skal sætte sig ind i software som OCAD eller Open Orienteering Mapper.
Man aftaler først med Rolf Andersen hvilket område der skal tegnes. Herefter henter man rå-data fra Mapmagic – og så skal der konverteres til o-signaturer. Herefter skal man i marken for at rekognoscere og så hjem og tegne detaljer på kortet: Små bede, træer, hække, cykelskure – alle de små detaljer.
Herefter skal man tegne det i OCAD eller OOM, og få skabt et overskueligt, letlæseligt kort som overholder internationale standarder. Det kræver en del håndværk og tager tid. Der findes videoer og artikler som hjælper med komme i gang, men ofte vil det være en fordel af være koblet sammen med en i klubben der kan svare på spørgsmål.
Til gengæld er der en virkelig stor tilfredsstillelse i at producere noget fra bunden. Et sprintkort fungerer fint i 3-5 år til træningsløb, hvorefter det begynder at få brug for opdateringer. Men i hele den periode har klubben et fedt nyt kort at løbe på – takket være din indsats.
Sådan kommer du i gang: Kontakt Rolf Andersen: rolf@andersen-amager.dk