Starten er markeret med en trekant, posterne med cirkler og mål med en dobbelt-cirkel – og så skal du egentlig bare finde posterne i den rigtige rækkefølge.
Hvordan ser banen ud
Til orienteringsløb får du et særligt orienteringskort, hvor banen er indtegnet med rød/lilla farve. De helt basale ting du skal vide er:
Start: Startstedet er markeret med en trekant.
Poster: Alle poster er markeret med en cirkel på kortet og ude i terrænet finder du en trekantet orange/hvid stof-skærm.
Du skal følge nummerrækkefølgen på kortet og passere alle poster. Til træningsløb dasker vi bare til posten og løber videre. Til større løb “klipper” vi posten med en SI-brik, der er en lille elektronisk brik. Den kan du låne af os.
Hvis du kommer til at klippe en post for meget (fx. en der ikke er med på din bane) gør det ikke noget.
Hvis du kommer til at springe en post på din bane over, så må du tilbage og fortsætte, hvor du slap.
Sammen med banen får du en liste med postnumre og postbeskrivelser. Ved at tjekke postnumrene kan du sikre dig at du har klippet den rigtige post og postbeskrivelsen fortæller, hvor posten er placeret.
Mål: Er markeret med en dobbelt-cirkel.
Kortets signaturer: Orienteringskort er tegnet med særlige signaturer, der gør det nemt at aflæse fremkommeligheden i både by og skov. Du får et overblik i artikel: Sådan læser du et orienteringskort
Sådan klipper du posterne
Undervejs skal du “klippe” posterne. Det sker i dag tit elektronisk med en SportIdent-enhed.
I mål bliver din SportIdent-enhed aflæst og du får at vide, om du fandt alle de rigtige poster. Du kan næsten altid låne en Sport-ident ved AMOKs løb.
Til træningsløb er tingene som regel lidt mindre formelle. Her løber vi hen til posten – giver skærmen et let dask – og løber videre. Der er ikke altid tidtagning til vores træningsløb, men banelæggeren har ofte lagt banerne på O-track.dk, og hvis du har taget tid med dit løbeur/telefon, så kan du faktisk sammenligne vejvalg og tider med de andre. Læs mere om det i artiklen: Guide: Sådan sammenligner du vejvalg på O-track.dk.
Må jeg følges med nogen?
Ja, til alle træningsløb og selv til konkurrencer er det tilladt for begyndere at løbe sammen med andre løbere eller medbringe en “skygge” som træder til, hvis man bliver i tvivl undervejs. Det gælder både for børn og voksne, og der er næsten altid nogen, der løber sammen med andre.
“Skyggen” er typisk en rutineret orienteringsløber, som vejleder ved starten. For at den nye løber lærer så meget som muligt plejer skyggen kun at træde til, når løberen er ved at løbe forkert.
Vores erfaring er, at de fleste plejer at have lært så meget, at de kan finde vej selv efter et par løb, men du bestemmer helt selv, om du synes det er sjovere at løbe sammen med nogle. Kun til mesterskaber må man ikke følges med nogen.
Jeg er ikke godt til at læse kort. Er det svært at lære?
Alle kan lære at læse et kort. Det handler ofte om at få en let instruktion, og så tage sig den ro der skal til at få vendt kortet rigtigt, før du løber videre. Det hjælper vi dig med.
Orienteringskort er utroligt præcise, og det fjerner en del af den usikkerhed der kan være, hvis du har prøvet at stå med et gnidret turistkort. Du kan evt. læse den næste artikel i serien her: Sådan læser du et orienteringskort, hvor vi gennemgår det basale.
Til alle vores træningsløb har løbsarrangøren tid til at give instruktioner til folk som er nye i sporten.
Du vil typisk få en forklaring om de vigtigste kortsignaturer og du vil få vist, hvor du er på kortet, og hvordan du skal vende det, så du føler dig helt sikker, før du drager afsted mod den første post.
For børn fra 6-10 år er det lidt sværere at lære det abstraktionsniveau, som det kræver at læse et kort. Men de skal blot have lidt mere instruktion fra en voksen, og vil måske gerne løbe sammen med andre lidt flere gange.
Sikkerhed: Bliv krydset af i løbsmappen og husk færdselsloven
Til vores træningsløb laver vi sjældent resultatlister – og selv når vi gør, har vi ikke mere travlt end, at vi tager hensyn til alle andre i byen – og fx overholder færdselsloven.
Alle der løber, skal skrives ind i vores løbs-mappe, og når du kommer hjem, skal du lige “krydses af”, så vi kan se, at du er sikkert tilbage. Det gælder uanset om du har alle poster eller ej.
Dagens banelæggere tager nemlig først hjem, når alle deltagere er kommet i mål – og mangler der nogen, vil de forsøge at gennemgå terrænet. Det sker heldigvis meget, meget sjældent, at vi mangler nogen.
Er det så helt overflødigt? Nej, vi har haft enkelte løbere, som er vredet om ude i skoven, og som skulle bruge en klubkammerats hjælp til at komme tilbage.
Er der så nogensinde sket noget alvorligt? Nej, ikke i de 15 år vi har arrangeret løb indtil videre.
Orienteringsløb er en sport som alle andre, hvor man får en rift eller vrider om i ny og næ – men hvor det meste kan fixes med et plaster og især med en heroisk bortforklaring, der selvfølgelig bliver bedre med alderen.
Hvad er næste skridt
Du kan læse mere i vores guide-artikler:
– Intro: Sådan læser du et orienteringskort
– Intro: Hvilket udstyr kræves der
Du bør deltage i vores træningsløb, der finder sted hver tirsdag aften. Løbene findes på forsiden af denne hjemmeside, men vi anbefaler især, at du følger os på Facebook, fordi vi lægger alle løb op her:
– Amager OK på facebook